U heeft een nieuwe medewerker aangenomen die als high-potential over 3 jaar uw organisatie een boost gaat geven. Helaas blijkt de medewerker die zich zo goed presenteerde, een geweldige studie had afgerond en een mooi CV had, na 2 jaar niet veel gepresteerd te hebben.
Vreemd genoeg blijkt die dame die op de financiĆ«le administratie, via een uitzendbureau, is ingehuurd als teamleidster een toptalent te zijn. Ze werkt hard, heeft gevoel voor de organisatie, is collegiaal en heeft al veel processen verbeterd. Ze had een niet afgemaakte HBO opleiding en relatief weinig passende werkervaring.

Herkent u dit? Waarom presteren sommige mensen wel en andere niet. We kennen allemaal wel dat handjevol mensen waar de hele organisatie op draait, waar je altijd op kunt bouwen. Zijn dit nu per definitie de mensen met de hoogste opleiding of het smetteloze CV? Niet per se blijkt.

Had u dit van te voren kunnen weten?
Het antwoord is ja. Tenminste, als u KandidaatSelect gebruikt, een online assessment bestaande uit meerdere persoonlijkheidstest op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de beste match. Wij vroegen ons ook af wat mensen nu succesvol maakt. Hoe kan ik nu vooraf bepalen of iemand een presteerder is?  Dit antwoord hebben we gevonden. We kunnen eigenlijk gewoon meten of iemand een presteerder is. Dit staat overigens los van het opleidingsniveau.

De 4 factoren die bepalen of iemand presteert

Wat maakt nu dat iemand prestaties levert? Aanvankelijk dachten wij dat het vooral om ambitie en inzet ging, maar het blijkt uiteindelijk een combinatie van 4 factoren:

PM model nieuw kleinZelfbewustzijn
Zelfbewuste mensen bezitten persoonlijke stabiliteit en het vermogen tot zelfreflectie. Ze wijzen niet naar anderen als er iets mis gaat maar hebben genoeg zelfvertrouwen om hun fouten toe te geven en ervan te leren. Het zijn positief ingestelde mensen met veerkracht.

Sociaal
Sociale mensen presteren niet alleen zelf, maar laten anderen ook presteren. Ze weten anderen te motiveren of te ondersteunen en zetten hun kennis en kunde in voor de organisatie en het hogere belang in plaats van alleen hun eigen belang.

Ambitieus
De meest voor de hand liggende. Ambitieuze mensen streven naar kwaliteit, verbetering en topprestaties. Ze willen altijd groeien en morgen meer presteren dan vandaag.

Doelmatig
Iemand kan alle voorgaande eigenschappen hebben, maar je moet het ook nog realiseren. Als je er een rommeltje van maakt of niet tot actie komt, gebeurt er nog steeds niets. Deze mensen nemen initiatief en zetten door waar nodig. Ze organiseren hun werk en zijn daardoor efficiƫnt en effectief.

Het gaat natuurlijk om de totale optelsom, maar we zien meestal dat iemand in 1 of 2 daarvan excelleert. Dit valt meestal weer samen met de persoonlijkheid en geeft een indicatie in welke rollen iemand het meest succesvol kan zijn. Een toppresteerder kan zelfs falen als hij of zij wordt aangesproken op de kwaliteiten in het laagst scorende kwadrant. Aan de andere kant kan een normale presteerder, of misschien zelf een onderpresteerder tot topprestaties komen als ze de kwaliteiten van hun beste kwadrant kunnen benutten. Deze informatie zorgt ervoor dat we de gehele organisatie kunnen laten groeien met dezelfde populatie. Het assessment kan daarom zowel voor werving & selectie ingezet worden, als voor organisatieontwikkeling.

Prestatiegerichtheid is normaal verdeeld.

Als we de hele populatie in kaart brengen zien we dat deze qua prestatiegerichtheid normaal verdeeld is. De meerderheid van de mensen presteert gemiddeld en in de uitersten krijgen we de toppresteerders en de wanpresteerders in steeds kleinere aantallen. Het is een beetje arbitrair, maar wij hebben hier 4 segmenten van gemaakt.

  • De absolute wanpresteerders : Deze wil je niet in je organisatie hebben
  • De onderpresteerders : Deze zijn er altijd bij en hebben begeleiding en toezicht nodig om tot de gewenste prestaties te komen. Dit vraagt iets van uw leiderschap en HR processen.
  • De presteerders : Deze mensen hebben genoeg intrinsieke motivatie om tot prestaties te komen ongeacht uw leiderschap of organisatie.
  • De toppresteerder : Deze zijn zeldzaam en leveren eigenlijk altijd. Ze hebben een motivatie om altijd beter te zijn en continu te groeien. Ze streven naar de top.

 

Normaalverdeling

 

 

Talent management28 november 2016 (bron: hrpraktijk.nl)

Wat is belangrijk bij het herkennen of selecteren van talent? 'Strategisch talentmanagement gaat weliswaar om kennis en kunde, maar vooral om het karakter', dat zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit.

Volgens Van der Sluis selecteren ze bij het Radboud Universitair Medisch Centrum niet op diploma's en ervaring, maar of iemand passie heeft voor de zorg en of iemand echt past bij de cultuur van het ziekenhuis. Deze werkwijze wordt inmiddels door meerdere organisaties omarmd. Lees het volledige artikel op de website van HR Praktijk

Big Data Expo26 september 2016

Kan een algroritme beter personeel aannemen dan een mens? Deze vraag stond centraal tijdens de lezing van Jaap Nieuwenhuijzen tijdens de vakbeurs Big Data Expo in de Jaarbeurs in Utrecht. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden kregen de bezoekers antwoord op deze vraag.

Schmidt & Hunter
Een algroritme dat gemaakt is op basis van goed wetenschappelijk onderzoek en gevalideerde data, helpt organisaties om goed personeel aan te nemen.

De meest betrouwbare voorspeller bij het selecteren van kandidaten is het afnemen van meerdere tests zoals een IQ-test, persoonlijkheidstest en prestatiemotivatietest. Dit blijkt uit jarenlang onderzoek van Schmidt & Hunter. Zij hebben onderzocht wat de beste manier is om personeel aan te trekken.

KandidaatSelect heeft een assessmenttool ontwikkeld wat mede gebaseerd is op het onderzoek van Schmidt & Hunter. Deze applicatie biedt naast kwaliteit ook snelheid.

Hoe werkt dat in de praktijk? Bekijk het filmpje op Sneller sollicitatieproces

Onderzoek McKinsey11 augustus 2016

Het automatiseren van personeelsselectie zorgt voor meer diversiteit binnen organisaties. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Adviesbureau McKinsey & Company onder 366 bedrijven.

Het bureau geeft een voorbeeld. Bij een organisatie met jaarlijks 250.000 sollicitaties is de eerste selectieronde geautomatiseerd op basis van succesfactoren in plaats van de gebruikelijke handmatige screening. Wat is het resultaat? Er wordt veel tijd en geld bespaard bij de selectie en er worden 15 procent meer vrouwen geselecteerd dan bij een handmatige screening.

Wilt u meer weten over het onderzoek? Ga naar de website van McKinsey 

Bank2 augustus 2016  (bron: Reuters)

Grote banken zoals Goldman Sachs Group Inc en Morgan Stanley maken inmiddels ook gebruik van kunstmatige intelligentie en algoritmes. De banken hopen dat de technologie hen helpt om te voorspellen wie zal slagen in een baan.

Via dergelijke technologie worden sollicitanten beoordeeld op diverse eigenschappen die belangrijk op de werkvloer zijn. Deze eigenschappen komen niet altijd naar voren bij een cv of sollicitatiegesprek.

De banken hebben goede hoop dat ze het risico op 'bad hires' kunnen verminderen en daarmee kosten kunnen besparen. ''Deze selectiesoftware is bedoeld om menselijke fouten te voorkomen'', vertelt Matt Doucette van Monster Worldwide Inc.

U kunt het hele artikel lezen op de website van Reuters

Algoritme versus mens21 juli 2016

Kan een algroritme beter personeel aannemen dan een mens?
Dat is een vraag die niet meer zomaar beantwoord kan worden.

Jaap Nieuwenhuijzen van KandidaatSelect gaat de uitdaging aan tijdens het evenement Big Data Expo op 22 september in de Jaarbeurs in Utrecht.

Hij gaat laten zien hoe je personeelsselectie kunt omvormen tot een wetenschappelijk proces, waardoor de kans op succesvolle medewerkers toeneemt. Wilt u meer weten over dit evenement en deze lezing? Ga naar de website van Big Data Expo

Recruitment Tech Awards14 juli 2016

Wie wint dit jaar de Recruitment Tech Award?
Met andere woorden, wie heeft de meest innovatieve recruitmenttool van Nederland? 
KandidaatSelect maakt dit jaar kans om deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen. 

Dit innovatieve bedrijf heeft een online assessmentplatform ontwikkeld waarmee organisaties beter en sneller hun kandidaten kunnen testen, vergelijken en selecteren. De online selectietool is bovendien erg toegankelijk voor zowel klant als kandidaat.

 

Wilt u meer weten waarom KandidaatSelect in aanmerking komt voor de Recruitment Tech Award?
Lees meer op de website van Recruitment Tech

Vooroordelen wegnemen2 juni 2016

De Rijksoverheid begint een campagne om werkgevers te waarschuwen tegen discriminatie tijdens het werving- en selectieproces. De campagne is onderdeel van een actieplan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel werkgevers vaak onbewust vooroordelen hebben. Onbewuste vooroordelen kunnen werkgevers bij de selectie van sollicitanten negatief beinvloeden.

 

Online selectieplatform KandidaatSelect neemt alle vooroordelen weg bij recruiters en HR managers. Er wordt eerst gekeken of de persoon past bij de functie en organisatie via een online assessment. De test wordt afgenomen voordat er een gesprek plaatsvindt. Hierdoor krijgt ieder persoon evenveel kans ongeacht zijn of haar etniciteit, naam of sekse.

Wilt u ook zonder vooroordelen de beste kandidaat voor de functie selecteren?
Neem dan contact met ons op via 085 - 060 50 80 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Team2 mei 2016

Hoe stel je het perfecte team samen?
En hoe komt een team tot grootse prestaties?

In het programma BNR Werkverkenners
wordt op deze en andere vragen ingegaan. 

Luister hieronder naar een kort fragment. 
De hele uitzending kunt u terugluisteren op BNR

HBO studenten25 april 2016 

Veel hbo-studenten stoppen voortijdig met hun opleiding. Bij de economische- en lerarenstudies haalde nog niet de helft van de studenten binnen vijf jaar hun diploma. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Hogescholen.

De cijfers baren grote zorgen. 'Ondanks alle studiebegeleiding vallen te veel studenten uit. Vooral doorstromers vanuit het mbo en niet-westerse allochtonen haken af', zegt Thom de Graaf van de Vereniging van Hogescholen tegen het AD. In Rotterdam zijn Hogescholen en mbo's bezig met een experiment om opleidingen beter op elkaar aan te laten sluiten. Via een schakelklas proberen ze de kennis van studenten bij te spijkeren.

Het online selectieplatform KandidaatSelect helpt Hogescholen ook. Het uitvalpercentage van studenten kan drastisch afnemen met objectieve en gevalideerde assessments. Hogescholen kunnen de KandidaatSelect-assessments bijvoorbeeld gebruiken om betere eerstejaarsstudenten te selecteren.

Slim mensen selecteren18 april 2016

Hoe kunnen recruiters geholpen worden bij het selecteren van de beste kandidaat? En als je ze eenmaal hebt geselecteerd, hoe lang blijven ze dan bij je werken?
In het programma BNR Werkverkenners wordt ingegaan
op de vraag: Kun je HR vervangen door een computer?
Luister hieronder naar een kort fragment.
De hele uitzending kunt u terugluisteren op BNR

Kevin Wheeler15 april 2016

'De selectie van sollicitanten gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Big data en analytics gaan een belangrijke rol spelen in recruitment', aldus de Amerikaanse recruitmentexpert Kevin Wheeler in 2013. De voorspellingen van Wheeler zijn tot nu toe aardig uitgekomen. Data en analytics spelen nu al een rol binnen organisaties en dat lijkt alleen maar toe te nemen.

KandidaatSelect heeft tijdens de ontwikkeling van haar eigen online selectieplatform gebruikgemaakt van de expertise van Wheeler. De Amerikaan komt op 26 mei naar Nederland om onder meer te spreken over trends in de recruitmentwereld. Meer informatie over dit event en Wheeler is te vinden op de website van The Future of Talent

CV leugens7016 maart 2016 

In 70 procent van de CV's staan leugens vermeld. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit een onderzoek van de Risk Advisory Group dat jaarlijks de betrouwbaarheid van CV's bekijkt. Mensen liegen het vaakst over hun opleidingsniveau en werkervaring.

'Iemand aannemen die niet de ervaring heeft die hij beweert te hebben, kan een organisatie tijd en geld kosten', meldt de Risk Advisory Group.

U kunt het volledige onderzoek lezen op de website van de Risk Advisory Group.

Headhunters3 maart 2016 (bron: recruitmenttech.nl & fd.nl)

Headhunters maken steeds meer gebruik van moderne recruitmenttools zoals online assessments. Online technologie maakt het mogelijk om op basis van big data beter te kunnen inschatten of een kandidaat past bij de functie en organisatie. Wat wordt er precies getest? Dat verschilt per aanbieder van online assessments. Online selectieplatform KandidaatSelect meet het IQ, de persoonlijkheid en de gedrevenheid van de kandidaat.

 

Wilt u het volledige artikel lezen? Klik op de link van recruitmenttech.
KandidaatSelect staat inmiddels ook in de recruitment tech guide

overzicht beste kandidaten3 februari 2016

Er is onvoldoende inzicht in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Dit komt door een gebrek aan cijfers en analysetools. Hierdoor zijn HR-afdelingen onvoldoende in staat om een goede personeelsstrategie te ontwikkelen. Dit blijkt uit het onderzoek Workforce 2020, uitgevoerd door Oxford Economics in opdracht van softwareleverancier SAP. Er werden circa 6.000 mensen ondervraagd uit 27 landen.

Lees meer over de uitkomsten van het onderzoek

Solliciteren zonder cv25 januari 2016 (bron BNR Nieuwsradio)

Is het definitief gedaan met het CV en de motivatiebrief?
Of zijn we toch niet klaar voor technologische ontwikkelingen? In het programma BNR Werkverkenners praat men over de toekomst van het solliciteren. Luister hieronder naar een kort fragment. De hele uitzending kunt u terugluisteren op BNR Nieuwsradio.

 

Jaap Nieuwenhuijzen bij BNR22 januari 2016

Jaap Nieuwenhuijzen van KandidaatSelect was vandaag te gast bij BNR Nieuwsradio in het ondernemersprogramma Zakendoen met...

Met een elevator pitch presenteerde hij KandidaatSelect in 1 minuut aan zakelijk Nederland. Investeerder Maasbert Schouten en presentatrice Marijke Roskam stelden vervolgens vragen en het werd een boeiend gesprek.
Ook Mieke Vullings van MIMOA was te gast.
Hieronder kunt u het fragment terugluisteren.

 

iq test 02 januari 2016

Het IQ van een sollicitant speelt een belangrijke rol bij personeelsselectie. Desondanks wordt bij de meeste functies geen gebruik gemaakt van een IQ-test. Vaak wordt de selectie bepaald naar aanleiding van het CV en uiteindelijk worden er enkele kandidaten voor een gesprek uitgenodigd. 

Onderzoek wijst uit dat IQ, samen met EQ doorslaggevend is voor succes. Bij geschoold werk, leveren slimmere mensen doorgaans betere prestaties. Bovendien is IQ als selectiecriterium makkelijk te bepalen. Het enige nadeel is dat IQ-tests duur kunnen uitvallen. KandidaatSelect heeft hier een oplossing voor ontwikkeld. Met ons online selectieplatform kan iedereen direct een groot aantal kandidaten voor een functie testen, voor één vast bedrag. Naast het IQ, wordt ook het EQ van de kandidaat gemeten.

Meer weten? Neem contact met ons op voor informatie of een gratis demo.

KandidaatSelect bij Evers radio 53815 december 2015

KandidaatSelect heeft vandaag de playlist samengesteld voor "Die verruckte halbe Stunde" bij de "Evers Staat Op" radioshow, iedere morgen van 6:00 tot 10:00 op de meest beluisterde zender van Nederland, Radio 538. Sevan licht in de uitzending kort toe wat KandidaatSelect is en wat wij doen. Hieronder kunt u het fragment terugluisteren.

Team KandidaatSelect9 december 2015

KandidaatSelect staat vandaag in De Bunschoter.
Wat zijn de voordelen van KandidaatSelect?
En hoe werkt het online selectieplatform eigenlijk?
De directeuren van KandidaatSelect leggen het uit
in de krant.

Klik op de link om het artikel te lezen